BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMI

BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMI

I. Yarıyıl

Kodu

Dersin adı

T

U

K

AKTS

PSİ101

Psikolojiye Giriş I

3

0

3

6

PSİ105

Psikolojide İstatistiğe Giriş

2

2

3

7

PSİ201

Sosyal Psikoloji I

3

0

3

5

PSİ203

Gelişim Psikolojisi I

3

0

3

5

PSİ205

Araştırma Yöntemleri I

2

2

3

6

 

II. Yarıyıl

Kodu

Dersin adı

T

U

K

AKTS

PSİ106

İleri İstatistik

2

2

3

8

PSİ206

Araştırma Yöntemleri II

2

2

3

6

PSİ102

Psikolojiye Giriş II

3

0

3

6

 

Seçmeli Ders Grup I

 

 

 

 

 

Seçmeli Ders Grup I

 

 

 

 

 

Seçmeli Ders Grup I

Kodu

Dersin adı

T

U

K

AKTS

PSİ110

Öğrenme Psikoloji

3

0

3

4

PSİ202

Sosyal Psikoloji II

3

0

3

5

PSİ204

Gelişim Psikolojisi II

3

0

3

5

PSİ212

Bilişsel Psikoloji

3

0

3

5

 


PSİ106 - İleri İstatistikPSİ101 - Psikolojiye Giriş I

Bu dersin amacı öğrencilere psikoloji bilimini giriş seviyesinde öğretmeyi ve öğrencinin psikolojide araştırma, psikolojinin farklı dalları, psikolojideki kuramlar ve uygulamalar hakkında bilgilenmesidir.

PSİ102 – Psikolojiye Giriş II

Güdülenme ve duygu-heyecan, kişilik ve bireysellik, stres, psikopatoloji ve psikoterapi, ve sosyal davranış başlıkları altındaki konular bu dersin içeriğini oluşturur.

PSİ105 - Psikolojide İstatistiğe Giriş

Bu ders kapsamında istatistikte kullanılan temel kavram bilgisi, bir araştırmadan toplanan verilerin SPSS programına girilmesi, verilerin düzenlenmesi ve kontrolü, verilerin nasıl dağıldığının belirlenmesi ve bu sonuca göre parametrik ya da parametrik olmayan testlerin kullanılması yer almaktadır. Parametrik testlerden t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon;  parametrik olmayan ordinal ve nominal düzey testler için Mann-Whitney U, Kruskal Wallis gibi parametrik olmayan korelasyon ve regresyon teknikleri ders içeriğinde bulunmaktadır.

Bu ders kapsamında çok değişkenli istatistiğe giriş, analizler öncesi koşulların kontrolü, çok değişkenli varyans ve kovaryans analizleri, çoklu regresyon, kümeleme analizi, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yer almaktadır.

PSİ110 - Öğrenme Psikoloji

Bu ders içeriğinde öğrenme ne olduğu ve nasıl gerçekleştiği, öğrenmenin önemi, öğrenme sürecine etki eden faktörler ve etkili öğrenme, öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini açıklayan temel kuramlar, öğrenmede güncel araştırmalar ve bilgiler ele alınacaktır.

PSİ201- Sosyal Psikoloji I

Bu derste sosyal psikolojinin tanımı, yöntemi ve bazı temel konuları hakkında (sosyal algı, sosyal biliş, tutum, sosyal etki gibi) kuram ve bulgular tartışılacaktır.

PSİ202- Sosyal Psikoloji II

Bu ders, sosyal psikoloji alanındaki temel konuların açıklanmasını ve bu konulara ilişkin bilimsel makalelerin bulgularının tartışılmasını içermektedir.

PSİ203 - Gelişim Psikolojisi I

Bu ders kapsamında gelişim psikolojisi kuramları, araştırma yöntemleri, doğum öncesi-bebeklik-çocukluk-ergenlik-yetişkinlik dönemlerinde fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim ele alınacaktır.

PSİ204 - Gelişim Psikolojisi II

Bu derste Freud, Erikson, Marcia, Piaget, Kolhberg, Öğrenme Kuramları, Sosyal Öğrenme ve çağdaş gelişim psikolojisi kuramları üzerinde durulacaktır.

PSİ205 - Araştırma Yöntemleri I

Bu ders kapsamında bilimsel yöntemin özellikleri, diğer yöntemlerden farklılıkları, deneysel yöntem ve betimsel yöntemler, problem belirleme ve hipotez oluşturma, bilgisayarda tarama yapma, istikrar sağlama teknikleri ve kontrol, geçerlik güvenirlik yöntemleri, değişkenlerin tanımlanması, sınıflanması ve ölçümü, bilimsel rapor yazma çalışmaları yapılacaktır.

PSİ206 - Araştırma Yöntemleri II

Bu ders yarı deneysel araştırma yöntemleri, anket oluşturma, alan çalışmasında örneklem ve uygulama, gözlem yöntemleri, gelişimsel yöntemler, araştırma yöntemlerde etik ilkeler, anket çalışmaları sunumlarını içermektedir.

PSİ212 - Bilişsel Psikoloji

Bu ders, bilişsel psikoloji tanımı ve tarihinin yanı sıra bu alanla ilişkili temel kavram, yaklaşım ve yöntemleri içerir.